Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerine devam Gençlik Merkezi’nde Müzik Kulübü Ney Eğitimlerine ilgi giderek artıyor.

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezleri iş birliği ile Müzik Kulübü faaliyetleri arasında yer alan Ney eğitimleri gençlerden yoğun ilgi görüyor. Klasik Türk Musikisi’nde önemli bir yeri olan Ney’i üflemek ve felsefesini anlamak isteyen Karamanlı gençler Karaman Gençlik Merkezi’nin Müzik Kulübü bünyesinde eğitim verdiği Ney kurslarına gidiyor. Ney’in ruhunu anlamak isteyen gençler Ney Eğitmeni Hakkı Küçükşen eşliğinde haftanın her günü 16.00-19.00 saatleri arasında ney üflemeyi öğreniyorlar.

Eğitimlerin eğlenceli bir şekilde devam ettiğini belirten Küçükşen,” Nay olarak da bilinen ney Klasik Türk Müziğinin başlıca nefesli çalgısıdır. İran’da ve Arap ülkelerinde rağbet gören ney Türk Tasavvuf müziğinin değişmez çalgısı özelliğini tarihin derinliklerinden günümüze kadar taşımıştır.

Yapımında kullanılan kamış dokuz boğumludur. Neyin üflenen ucunda boynuz, kemik ya da fildişinden koni biçiminde bir başpare bulunur. Başpare’nin oluğu düz olabileceği gibi dışa doğru genişlemiş de olabilir. Kamışın her iki ucuna çatlamasını önlemek için metal birer yüzük geçirilir bu yüzüklere perezvani denir. Kudüm ile birlikte mesnevi müziğinin iki ana çalgısını oluşturan ney din harici müzikte de çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Neyler kalından ince sese doğru bol ahenk, davut, şah, mnsur, kız neyi, müstehsen, sipürde gibi özel isimlerle sınıflandırılmıştır.

Gençlik Merkezi Müzik Kulübü bünyesinde verdiğimiz Ney eğitimlerimizin amacı; gençlere Türk müziğini sevdirmek, gençlerimizin boş vakitlerinde gençlik merkezimize katılımını sağlayıp, sosyal sorumluluklarını artırmaktır. Derslerimizde ise, tutuş, oturuş, üfleme, makam, usul ve solfej derslerini işleyerek Ney Sazını gençlere sevdirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Gençlik Merkezi’nde gençlerle birlikte çok güzel etkinliklere ve projelere imza attıklarını belirten Gençlik Merkezi Müdürü Şabettin Gezen,” Gençlerimizi Müzik Kulübü bünyesinde farklı dallarda aldıkları ücretsiz eğitimlerle müzik üzerine projeler geliştiriyor, müziğin gelişimine katkıda bulunuyor ve kullanmasını öğrendikleri enstrümanlarla gelecekte iş imkanı buluyorlar. Ayrıca, her biri alanında uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimleri tamamlayan gençlere katılım belgesi veya sertifika veriyoruz. Gençlerimizin bu imkanlardan faydalanabilmeleri için Gençlik Merkezimize gelerek kayıt yaptırması gerekiyor” dedi.